TAŞ KÖPRÜ
Seyhan Nehri üzerindedir. IV.(385) yüzyılda Roma İmparatorluğu Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesi’ne birleştirilmiştir. IX. Yüzyılda 7.Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onarılmıştır. III. Ahmet (1713),Kel Hasan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa tarafından da değişik zamanlarda onarım görmüştür. Bu üç onarımın yazıtları mevcuttur. Son onarımı 1947 de yapılmıştır. 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerden 14’ü ayaktadır. Ortada ki büyük kemerde iki aslan kabartması mevcuttur. Dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olarak bilinmektedir. Adana Valilik binasına 3,7 km mesafede olup, şehir merkezinden taksi, dolmuş ve belediye otobüsleri ile gidilmektedir.
ULU CAMİ VE KÜLLİYESİ
Ulu Cami mahallesinin orta kısımlarında yer alan eser, aynı zamanda tarihi yapısı bakımından da önem taşımaktadır. Selçuklu, Memluk ve Osmanlılar devrine ait mimari karakterleri üzerinde toplayan Ulu Cami’nin üç ayrı kitabesinde, ilk defa 1513 yıllarında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılın da Halil bey’in oğlu Piri Mehmet paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Esas binanın batı tarafındaki giriş kısmının Ramazanoğlu Halil Bey’in yaptırdığı yapıdan farklı görünüşte olması ve inşaat tekniği daha önceki devrin özelliklerini göstermesi bakımından, binanın tarihini daha eskilere götürmek mümkündür. Giriş kapısının üzerinden kademeli sistemle yukarı doğru sivrilen statikli konik çatının Selçuklu mimarisi karekterinde yapılmış olması, XVI. Yüzyılda küçük bir beylik halinde bulunan Ramazanoğulları’nın burada önce küçük bir mescit yaptırdığı, daha sonra beyliğin büyümesi ve ihtiyaca yetmemesi nedeniyle bugün ki esas binanın yapılmış olduğu sanılmaktadır. Adana şehir merkezine giden belediye otobüsü ve dolmuşlarla ulaşılabilir.
BÜYÜK SAAT KULESİ
Ali Münif Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1881 yılında Adana Valisi Ziya Paşa tarafından yapımına başalmıştır. 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırılmıştır. Kule kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu 35 metre olan kule kare şeklindedir ve duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliğinin 35 metre olduğu söylenir. Osmanlı’da başka saat kuleleri de vardır. Bu kuleler arasındaen uzun Büyük Saat’tir. İkincisi Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Şehir merkezine yakın olup, Belediye otobüsü, dolmuş ve metro ile ulaşılabilir.
SABANCI MERKEZ CAMİİ
Türkiye ve Orta Doğu’nun en büyük camisidir. Merkez Parkın güneyinde ve Seyhan Nehrinin batı kıyısında yer alan cami 1998 yılında hizmete açılmıştır. Caminin proje mimarı Necip Dinç’tir. 28000 kişilik cami 6600 metrekareye yapılmış ve 9 fil ayağı üzerine oturmuştur. Klasik Osmanlı mimari tarzında yapılan caminin genel görünümü Sultanahmet Camiine, plan ve iç mekan olarak ise Selimiye Camiine benzer. 4 yarım kubbe 5 kubbe ve 6 minaresi vardır. Bunlar; 4 halife ve mezhebe, İslam’ın 5 şartına ve İmanın 6 şartına karşılık gelmektedir. Şehir Merkezinin doğ tarafında yer alan camiye ulaşım çok kolaydır.
YAĞ CAMİİ
St. Jacque adına yaptırılmış bir haçlı kilisesidir. 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Sade bir mimariye sahiptir. Taç kapısı anıtsaldır. Yapı; basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlıdır. Üzerinde bir sıra sülüs hatlı kitabe vardır. Bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için bu ismi almıştır. Şehir merkezindedir ve ulaşım kolaydır.
RAMAZANOĞLU KONAĞI
Konak, 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Devlet işlerinin yürütüldüğü Selamlık ve ailenin yaşadığı Haremlik bölümü hala ayakta durmaktadır. Ayrıca üst katta havuzlu bir teras bulunmaktadır. Ulu Camii civarında yer almaktadır.
BEBEKLİ KİLİSE
Tepebağ’da 1880’li yıllarda, St. Paul adına yaptırılmış bir İtalyan Katolik kilisesidir. Kilisenin tepesinde 2,5 metre boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle Bebekli Kilise adı verilmiştir. Şehir merkezinde, dolmuş ve otobüslerle gidilebilir.